Ken jij je eigen plek echt?

Thema haakjes

Ken jij je eigen plek echt?

Het kennen van je authentieke plek biedt inzicht en mogelijkheden om beslissingen te nemen vanuit wie jij écht in de kern bent en voluit te leven. Het gaat om de plek die je inneemt in je eigen leven.
Ontdek je eigen Plek en leef Authentiek
Als je op je eigen plek bent, kun je authentiek verbinden en leiden vanuit je ware zelf zonder dat er veel energie verloren gaat. Je leeft dan meer volgens je eigen flow en laat jouw authentieke leiderschap zien, ook als voorbeeldgedrag in relatie en verbinding met de ander. Het voelt echt, duidelijk en dat ervaart de ander ook vaak zo.
Wat is plekverwarring?
Je spreekt van plekverwarring als je een plek inneemt die eigenlijk niet van jou is. Plekverwarring is verbonden met overbelasting. Als je niet op je eigen plek staat loop je het risico op energieverlies, lichamelijke klachten, vermoeidheid en burn-outverschijnselen of uitval.
Plekverwarring is dan ook regelmatig een oorzaak van vastlopen, burn-out of energietekort.

Als kind al neem je onbewust besluiten om aansluiting te houden met je ouders, waardoor je van je eigen kind-plek afgaat, daar start plekverwarring. Hieronder stip ik drie vormen van plekverwarring aan.
Mijn ervaring met Plekverwarring
Plek was voor mijzelf een thema om beet te pakken. ‘Plek’ lijkt een simpel woord, maar zo simpel is het niet.
Ik heb zelf plekverwarring ervaren door Parentificatie. Dat is de eerste van de drie vormen van plekverwarring die ik aanstip. Op mijn 11e overleed mijn moeder plotseling, waardoor ik van mijn kind-plek naar de plek naast mijn vader stapte. De naam zegt het al, naast de ‘parent’ gaan staan en van je eigen kind-plek afgaan. Dit hoefde echt niet, maar gebeurde gewoon! Er zijn ook kinderen die boven de ouders gaan staan en hun ouder worden om voor te zorgen. Dat was bij mij niet het geval.
Het systeem waar je deel van uitmaakt, maakt dat je opschuift naar een plek die niet bij jou hoort, maar bij ouders. Dit betekende onbewust voor mij o.a. veel verantwoordelijkheid voelen en ook nemen en mijn mannelijke kant leven van doorgaan, controle, krachtig zijn, actie en door. Mijn loyaliteit naar anderen was heel groot; naar mijn (ex-) collega’s, de organisaties waar ik werkte en mijn gezin. Met de kennis van afgelopen jaren kan ik wel stellen ‘te groot’. Te loyaal zijn heeft zijn prijs, die prijs is vaak dat het ten koste gaat van je zelfzorg, grenzen stellen. De klus moet toch gedaan worden, dus die pak je er wel bij.
De oversteek maken naar mijn vrouwelijke kant en leren loslaten brengt mij meer in balans en dichter bij mijn authentieke zelf, mijn eigen plek! Dat ontvouwt zich elke dag weer verder.
Andere vormen van plekverwarring
De tweede vorm die ik aanhaal is Triangulatie. Dat is een driehoeksverhouding en vorm van plekverwarring wanneer je als kind een de-escalerende of bemiddelende plek innam tussen je ouders als daar ruzie, woede of andere zaken aan de orde waren. Je gaat dan - hoe jong je ook bent - van je eigen kind-plek af en tussen je ouders staan. Je loyaliteit is dan gespleten, alsof je dan de één en dan de ander in de steek laat. Je bent dan uit je eigen kind-energie en komt terecht in ouder-energie. Het ‘redderen’ door steeds van plek te verschuiven put je uit. Je doet dit in je latere leven ook, want dat is de plek die je kent.

De derde vorm van plekverwarring die ik uitleg is Loyaliteit aan het onbekende. Het kan zijn dat er in jouw gezin van herkomst een zwaar thema – of lot - was dat niet gedeeld is maar er systemisch wel was. Denk hier bijvoorbeeld aan misbruik of geweld in de familielijn, gemis, iets wat er niet mocht zijn, miskramen die niet gedeeld zijn of ook zaken die in een oorlog hebben plaatsgevonden waar niet over wordt gesproken. Als kind neem je dan onbewust het lijden van je ouders op je schouders. Je komt in een zwaarte van het leven en als jij later succesvoller bent of in het centrum van belangstelling staat voelt dat heel ongemakkelijk en zelfs misplaatst. Je kunt daar niet van genieten. De opening bij deze plekverwarring ligt dat je erkent dat jij het lijden van je ouders niet kunt en hoeft te dragen. Zo kun je je eigen plek in gaan nemen.
Wat is jouw Plek? Welke beweging heb jij gemaakt als kind?
Ik gun iedereen zijn eigen ontwarring om te komen op de eigen plek!

De weg van deze transitie is geen snelweg vooruit. Terugkijken hoort daarbij. Net als de jaarringen op de foto heb jij ook je jaren achter je waar antwoorden liggen. Het vergt tijd, moed, graafwerk en kracht om kwetsbaar te durven zijn. Als professioneel coach kan ik je ondersteunen in jouw ontwarring.
Het thema plekverwarring heb ik doorleefd tijdens mijn 50-urige Masterclass van Jane Coerts met haar boek Van Burn-out naar Levenszin als leidraad. Een verrijkende reis waar ik vanuit mijn professie nu nog beter de verbinding kan maken met het thema Burn-out vanuit plekverwarring, passie in de schaduw en niet genomen rouw- en verlies. Dit themahaakje zoomde specifiek in op plekverwarring.

Preferred Supplier

Contact

Kom langs bij Ignea!

Geaccrediteerd door

IGNEA © 2024 CREATED BY VGI WEBSITES & ZO. PREMIUM WEBDESIGN SOLUTIONS.